Oszukane Gołąbki


Pogoda nie dopisuje, dziś dzień wolny od pracy a w głowie pustka co tu upichcić.
Postawiłam na przepis, który dostałam od mojej mamy. Oszukane gołąbki są niezwykle proste w wykonaniu, a smakują wyśmienicie. Można je podawać zarówno z sosem pomidorowym jak i pieczarkowym.

1/2 kg mięsa mielonego
1/2 szklanki grysiku ( ja nie dodaje grysiku, wolę dodać troszkę więcej ryżu)
1 szklanka ryżu (nie ugotowanego)
1/2 kg kapusty ( drobno posiekać)
2 jajka
sól pieprz do smaku
1 duża cebula ( posiekana i podsmażona )
Wszystko razem wymieszać, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć jak mielone, dosyć mocno przypiekając. Ułożyć gołąbki w dużym garnku, zalać rosołkiem ( 1 kostka na 1- 1,5 litra wody) . Dusić przez około 50-60 minut. Wyjąć gołąbki na talerz, podawać z ulubionym sosem. 




Komentarze