Były oszukane gołąbki, teraz przyszedł czas na mniej zajmującą czas alternatywę tejże potrawy.
Polecam w 100%, zwłaszcza ten sosik pomidorowy, który można wykorzystać do innych potraw.
Składniki:
1 kg kapusty ( ja użyłam młodą kapustę)
700 g mięsa mielonego
250g ryżu
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sos:
3 łyżki margaryny bądź masła
3 łyżki mąki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
700 ml bulionu
Na sam początek przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy margarynę, dodajemy mąkę i smażymy około 1 min energicznie mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i czekamy aż sos zgęstnieje. Według uznania można doprawić solą i pieprzem.
Następnie szatkujemy kapustę ( jeżeli jest młoda kapusta to dodajemy świeżo poszatkowaną a jeżeli nie to obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 min.) i dzielimy na 3 części.
Mięso mielone mieszamy z ryżem ugotowanym na sypko oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra).
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem bądź margaryną i wykładamy jedną cześć poszatkowanej kapusty. Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego. Następnie na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy. Powtarzamy układanie kolejnych warstw: druga cześć poszatkowanej kapusty, reszta mięsa i ostatnia cześć kapusty. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
Przykrywką zakrywamy naczynie żaroodporne, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 min.
Polecam w 100%, zwłaszcza ten sosik pomidorowy, który można wykorzystać do innych potraw.
Składniki:
1 kg kapusty ( ja użyłam młodą kapustę)
700 g mięsa mielonego
250g ryżu
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sos:
3 łyżki margaryny bądź masła
3 łyżki mąki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
700 ml bulionu
Na sam początek przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy margarynę, dodajemy mąkę i smażymy około 1 min energicznie mieszając. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i czekamy aż sos zgęstnieje. Według uznania można doprawić solą i pieprzem.
Następnie szatkujemy kapustę ( jeżeli jest młoda kapusta to dodajemy świeżo poszatkowaną a jeżeli nie to obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 min.) i dzielimy na 3 części.
Mięso mielone mieszamy z ryżem ugotowanym na sypko oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra).
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem bądź margaryną i wykładamy jedną cześć poszatkowanej kapusty. Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego. Następnie na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy. Powtarzamy układanie kolejnych warstw: druga cześć poszatkowanej kapusty, reszta mięsa i ostatnia cześć kapusty. Na wierzch wylewamy resztę sosu.
Przykrywką zakrywamy naczynie żaroodporne, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 min.
Komentarze
Prześlij komentarz